Welkom bij de Starfish Academy! Forums De richting bepalen

0 reacties, 1 voice Meest recente activiteit door  Maria Sturm 1 jaar, 7 maanden geleden
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #5410

  Maria Sturm
  Sleutelbeheerder
  @MariaSturm

  De richting bepalen is het hart van het strategisch proces. De richting of koers geeft aan waar de organisatie naar toe gaat en hoe iedereen daaraan gaat bijdragen.

  De richting vaststellen begint met het onderzoeken van de behoeften en wensen van de klanten/stakeholders/afnemers. Waar liggen hun wensen en vragen. Welke vragen of behoeften liggen daar weer onder. Daarnaast is het goed om intern vast te stellen wat de richting wordt. Welke intentie is er, welk doel zou je de komende jaren voor ogen willen houden. Waar wil je uitkomen over drie jaar of vijf jaar.

  Het belangrijkste voor een organisatie van de 21e eeuw is het vermogen om via Sense en Respond steeds te reageren op de omgeving en zich daar aan aan te passen. Met Sense en Respond bedoelen we: het verzamelen van informatie uit de omgeving (sensitief zijn; luisteren) en reageren; handelen. Deze informatie komt van de medewerkers. Zij staan elke dag in contact met de omgeving. Zij dragen de informatie aan. Een goede organisatie heeft een simpele systematiek om deze informatie te verzamelen en daarop te reageren. Hoe minder hierarchie hoe sneller informatie beschikbaar is.

  In de richting kunnen de volgende vragen beantwoord worden:

  • wie zijn de belangrijkste stakeholders, wat wil je hen bieden?
  • welke lange termijn doelen geven een energie-boost aan de organisatie?
  • hoe wil je als organisatie impact hebben?
  • welke dromen heb je voor de toekomst?

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.